Adviesgesprek aanvragen

Mag ik mijn woning verhuren? 

Het verhuren van een woning is een mooie manier om extra inkomen te generen. Niet zo gek dat de afgelopen tijd steeds meer mensen hier oren naar hadden. Maar mag iedereen zijn woning verhuren? Nee! U moet namelijk van verschillende partijen toestemming krijgen en aan bepaalde regels voldoen. Waar aan welke regels moet u dan voldoen voor het verhuren van een woning? En welke partijen moeten toestemming geven?

Verhuren met een hypotheek

Een van de eerste partijen die akkoord moet zijn met het verhuren van uw woning, is de geldverstrekker. Wanneer u een hypotheek afsluit is de woning getaxeerd op een bepaalde waarde. Mocht er wat gebeuren waardoor u de hypotheek niet meer kunt betalen, dan is de woning onderpand voor de schuld. Het is daarom voor de geldverstrekker belangrijk dat de woning niet daalt in zijn waarde. Maar op het moment dat u de woning gaat verhuren daalt deze direct in zijn waarde. Dit komt omdat huurders huurbescherming hebben en daardoor niet zomaar uit de woning gezet kunnen worden bij bijvoorbeeld verkoop. Moet de woning toch plots verkocht worden? Dan is deze, met huurders, dus een flink stuk minder waard. Daarom heb je vooraf altijd toestemming nodig van de geldverstrekker. 

Verhuur verbod van de VvE

Er zijn natuurlijk ook woningen waar u als eigenaar te maken heeft met een VvE. Dit is vaak het geval bij appartementen of gesplitste woningen. Officieel staat in de wet dat u het recht heeft om uw woning te verhuren. Maar, het kan voorkomen dat in de statuten of splitsingsreglement van de VvE een verhuurverbod is opgenomen. Of dit echt rechtsgeldig is, is nog steeds een vrij grijs gebied. Zit u in de situatie dat u van de VvE uw woning niet mag verhuren? Dan kunt u daarmee naar de rechtbank om daar te laten besluiten of het wel of niet is toegestaan. Wilt u vooraf ongewenste situaties voorkomen? Neem dan altijd vooraf contact op met de VvE. 

Gemeente informeren bij verhuur

Voor het verhuren van een woning is toestemming van de desbetreffende gemeente ook belangrijk. Het kan namelijk goed dat bij het verhuren van een woning in Rotterdam een ander beleid geldt dan bij het verhuren van een woning in Groningen. Of u toestemming of een vergunning nodig heeft van de gemeente voor het verhuren van de woning, is onder andere afhankelijk van:

  • Onder welk contract u de woning wilt verhuren;
  • Hoe lang u de woning wilt verhuren; 
  • In welke gemeente de woning staat.

Wilt u zeker weten dat u bij de verhuur van jouw woning niets belangrijks vergeet? Of voorkomen dat u foute huurders in uw woning krijgt? Dan staat ons team voor u klaar om alles in goede banen te begeleiden. Ontvang onze beste verhuurtips via: info@breitvastgoed.nl of via telefoonnummer 06-38351608.