Adviesgesprek aanvragen

Plannen voor de leegwaarderatio in 2023 

Het nieuwe jaar staat voor de deur en daarmee ook de wijzigingen in de wetgeving omtrent de verhuur van vastgoed. Eén van deze waarschijnlijke wetswijzigingen is dat je per 2023 meer belasting gaat betalen. Dit heeft alles te maken met het kabinet dat plannen heeft om de leegwaarderatio flink te gaan verhogen. Hoe dat allemaal zit leggen wij hier aan u uit.

Wat is de leegwaarderatio?

Om duidelijk te begrijpen wat er in 2023 voor vastgoedbeleggers waarschijnlijk gaat veranderen, leggen wij graag eerst het begrip leegwaarderatio uit. Leegwaarderatio is een van de huurprijs afhankelijke factor voor het berekenen van de waarde van de door u verhuurde woning. Belangrijk is wel, dat het om verhuur van langere duur gaat. Door de leegwaarderatio is de waardering voor verhuurde woningen met huurbescherming lager dan de WOZ-waarde. Het belang van deze waarde is al langere tijd groter geworden. Dit komt onder andere omdat sinds 2010 deze waarde ook aangeeft welk bedrag van een verhuurde woning moet worden aangegeven in box 3 bij de Inkomstenbelasting. 

Leegwaarderatio in 2023

De hoogte van de leegwaarderatio is dus afhankelijk van de hoogte van de huuropbrengst. Hoe hoger de huuropbrengst, des te minder korting geldt op de WOZ-waarde. Die korting gaat volgens de plannen van het kabinet per 2023 over de hele linie fors dalen, waardoor de leegwaarderatio flink stijgt. Hierdoor stijgt dus ook de waarde van de verhuurde woning in box 3 en bij erven en schenken. 

Verhouding jaarlijkse huurprijs
tot WOZ-waarde (meer dan)
Verhouding jaarlijkse huurprijs
tot WOZ-waarde (maar niet meer dan)
Huidige leegwaarderatioNieuwe leegwaarderatio
0%1%45%73%
1%2%51%79%
2%3%56%84%
3%4%62%90%
4%5%67%95%
5%6%73%100%
6%7%78%100%
7%85%100%

De leegwaarderatio is op dit moment van toepassing op alle verhuurde woningen waar de huurders huurbescherming hebben. De plannen moet echter wel nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn brengen wij u uiteraard op de hoogte. 

Heeft u vastgoed dat u graag verhuurd wilt hebben of wilt u gewoon wat meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Wij adviseren u graag! Kom vrijblijvend in contact via: info@breitvastgoed.nl of via telefoonnummer 06-38351608.